JLR onthult ‘Rover’, de robotwaakhond die AI gebruikt om te controleren en te beschermen

  • Autonome viervoeter wordt nieuwste aanwinst van JLR nu accutests worden opgevoerd in aanloop naar lancering van Range Rover Electric.
  • ‘Rover’ patrouilleert tot 24 keer per dag in EV-productie- en testfaciliteit in Coventry:
    • Controleert voortdurend de goede werking van hightech apparatuur, zodat ingenieurs hun waardevolle tijd kunnen besteden aan onderhoud.
    • Beoordeelt snel temperatuur van testaccu’s om veiligheid van de omgeving te verhogen.
  • Gebruik van geavanceerde robotica kadert in JLR’s ruimere investering van 18 miljard pond in Reimagine-strategie.
  • Bekijk de VIDEO om ‘Rover’ in actie te zien.

JLR’s EV-productie- en testfaciliteit in Coventry – die een cruciale rol speelt in de strategie van de fabrikant van luxewagens om al zijn merken tegen 2030 te elektrificeren – heeft een onwaarschijnlijke collega toegevoegd aan zijn personeelsbestand, in de vorm van een vierpotige robothond met de naam ‘Rover’.

Omdat de testfaciliteit een complexe en energiedichte omgeving is, met duizenden stuks apparatuur die constant in de gaten moeten worden gehouden, is Rover’s rol als waakhond van cruciaal belang voor JLR en zijn menselijke collega’s – hij bespaart hen kostbare tijd door eventuele operationele problemen en slijtage van apparatuur vroegtijdig te signaleren, zodat tests en ontwikkeling op schema kunnen blijven in de aanloop naar de lancering van de Range Rover Electric.

Net als een gewone waakhond heeft ‘Rover’ zijn eigen kennel in de fabriek, waar hij regelmatig verblijft en zijn 50V-accu oplaadt tussen de shifts door. Maar in tegenstelling tot een gewone hond kan de robot van Boston Dynamics 24 uur per dag, 7 dagen per week werken en wordt hij niet afgeleid door harde geluiden, ongewone dingen of geuren.

Rover volgt volledig geautomatiseerd een reeks vooraf ingestelde routes en voert dag en nacht tot 24 patrouilles uit, waarbij gebruik wordt gemaakt van AI om deuren te openen, trappen op te lopen en ijverig door drukke omgevingen te navigeren. Door continu metingen uit te voeren en kleppen en machines te inspecteren, elimineert Rover het risico op menselijke fouten bij deze taken, terwijl ingenieurs hun tijd beter kunnen besteden aan het analyseren van Rover’s resultaten om meer inzichtelijke bedrijfs- en onderhoudsvoorspellingen te doen of om reparaties uit te voeren.

De viervoeter kan zijn taken met aplomb uitvoeren dankzij de natuurlijke behendigheid van zijn vier poten en robotarm. Deze worden op hun beurt gemaximaliseerd door de geavanceerde sensoren aan boord: ze ‘horen’ mogelijke gaslekken die anders niet door menselijke oren zouden worden opgemerkt en ze gebruiken thermische sensoren om de temperatuur van accu’s snel te bepalen, zodat technici hun werk veilig kunnen voortzetten.

Gonzalo Ejarque-Rinaldini, PhD Automation and Robotics bij JLR: De sleutel tot JLR’s Reimagine-strategie is een voortdurende samenwerking met de knapste koppen uit de sector, waarbij geavanceerde robotica-oplossingen worden ontwikkeld die in harmonie werken met onze werknemers ten behoeve van onze klanten.

Om onze ingenieurs in staat te stellen veiliger en slimmer te werken, zijn samenwerkingsverbanden zoals deze met Boston Dynamics van cruciaal belang. Ze zijn niet alleen essentieel voor het realiseren van onze ambitie om onze merken Range Rover, Defender, Discovery en Jaguar tegen 2030 te elektrificeren, maar ze spelen ook een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat de wagens die van de band rollen alleen de allerbeste EV-accutechnologie bevatten.”

Terwijl Rover van Boston Dynamics al vitale taken uitvoert in JLR’s EV-productie- en testfaciliteit in Lyons Park, werkt JLR toekomstige gebruiksscenario’s uit voor een reeks robothonden in zijn industriële locaties over de hele wereld. Dit geldt ook voor de fabriek in Solihull, waar de voorbereidingen voor de lancering van de Range Rover Electric in volle gang zijn en waar Jaguar aan een spannend nieuw tijdperk begint als zuiver elektrisch modern luxury-merk – als eerste komt er een vierdeurs GT, de krachtigste en duurzaamste Jaguar ooit .

JLR’s investering in robotica kadert in de ruimere investering van 18 miljard pond van de fabrikant van luxewagens in zijn Reimagine-strategie, waarbij Lyons Park ook plasma-reinigingsrobots toepast. Deze robots spelen een cruciale rol bij het verwijderen van microscopische stofdeeltjes van accucellen voordat ze worden gelijmd, die anders niet zichtbaar zouden zijn voor het menselijk oog.